Onderzoeken

Vanaf vrijwel het begin van ons vitale zakenleven zijn we ook begonnen met onderzoeken op allerlei gebied. De vraag “is het wetenschappelijk bewezen” wordt met enige regelmaat gesteld. Antwoord is vaak nee, maar proefondervindelijk staat er al heel veel vast.

Hieronder vindt u een aantal van deze onderzoeken.

Gezondheidseffecten van met schelpkalk gevitaliseerd kraanwater

Invloed van de schelpkalk vitaliser op de kwaliteit van het kraanwater in relatie tot het functioneren van organen in het menselijk lichaam. Een exploratief empirisch onderzoek d.m.v. 6750 st metingen vastgesteld (periode 2013-2017).

 

Bodemverbeteraar AA Zeeschelpenmix 0-4 mm Vitaal

Resultaten van onderzoek naar nieuwe bodemverbeteraar die SKAL gecertificeerd is voor de biologische land- en tuinbouw (17 januari 2017).

 

Onderzoek wintertarwe

In Borssele is op een akkerbouw perceel wintertarwe gezaaid. Op de helft hiervan is het zaaizaad gevitaliseerd en de andere helft is traditioneel gezaaid. Periode 2014/2015.

Resultaten

Opbrengst: gevitaliseerde zaad ca. 10% meer.

Voedingswaarde eiwit: Niet vitaal 11,2% Vitaal 12,9% ca. 13% hoger
Resultaten EFD meting: 63 % 100 %
Kwaliteit: Voedertarwe Baktarwe

Het vitaliseren van het wintertarwe zaad.

De oogst van de wintertarwe

Voedingswaarde gras

Onderzoek naar de voedingswaarde gras bij gevitaliseerd en niet gevitaliseerd graszaad.

Als proef is een perceel van 8 ha grasland ingezaaid, waarbij 4 ha. is ingezaaid met graszaad dat is behandeld met het LEG apparaat (8 juni 2016).

 

Onderzoek gevitaliseerde teelaarde

Bij de proef met gevitaliseerde teelaarde bleken de planten in de  kuip met gevitaliseerde grond ca. 30% meer te groeien dan dezelfde planten in de kuip met niet gevitaliseerde grond.

Bovendien waren de tomaten in de gevitaliseerde grond zoeter dan de tomaten in de niet gevitaliseerde grond. Alle planten in beide kuipen zijn voor het poten niet gevitaliseerd. Periode juni 2014.

 

Links vitale grond en rechts normale grond.

Overzicht van de planten in de kuipen nadat de tomatenplanten zijn verwijderd.

Onderzoek kiemkracht mais

Onderzoek uitgevoerd door Aeres Hogeschool, voorheen CAH Vilentum Almere. In september 2014 zijn kolven mais verzameld uit 3 percelen mais in de gemeente Heerde. Van perceel A en C was het zaad voor het gewas gevitaliseerd met de schelpkalk vitaliser. Bij perceel B is dit niet gebeurd.

Onderzoek naar de invloed van magnetische straling op pootaardappelen

We hebben esthetisch 4 gelijke pootaardappelen uitgezocht. Daarna hebben we 2 aardappelen 10 sec. in de magnetron geplaatst. Daarna is er 1 aardappel uit de magnetron behandeld met de schelpkalk vitaliser. Eveneens is er 1 aardappel die niet in de magnetron is geweest ook behandeld met deze vitaliser. We hebben daarna de 4 aardappelen op een rijtje in de moestuin gezet. Periode mei 2014.

  • Pootaardappel 1: is in de magnetron geweest en daarna gevitaliseerd.
  • Pootaardappel 2: daar is vooraf niets mee uitgevoerd.
  • Pootaardappel 3: is alleen in de magnetron geweest. (Komt een week later op.)
  • Pootaardappel 4: is alleen behandeld met de schelpkalk vitaliser. (Rechts, is het best ontwikkeld)

 

 

Bij de oogst heeft no. 4 de meeste opbrengst.

Testen met de EFD methode gaven aan dat no. 4 onbelastend was op het menselijk lichaam gemeten en dat no. 3 het meest belastend was. No. 1 en 2 waren redelijk gelijkwaardig en minder goed dan no. 4 en beter dan no. 3.

Na deze metingen hebben we achteraf een nakomeling van pootaardappel 3 alsnog met de schelpkalk vitaliser behandeld. Bij de meting daarvan bleek de aardappel ook onbelastend te zijn geworden.

Onderzoek gevitaliseerde pootaardappelen en -grond to.v. niet vitaal

In een deel van de proeftuin hebben we teelaarde ter dikte van 7 cm met de schelpkalk vitaliser gevitaliseerd. Daarna hebben we de strook ca. 15 cm doorgespit. (strook op onderstaande foto waar de onderste 3 planten op staan). Het pootgoed in deze strook is ook gevitaliseerd. In de strook daarnaast ( 3 planten daarboven) is de grond niet gevitaliseerd en is het pootgoed evenmin behandeld. In de strook daarnaast (dus vanaf plant 7 naar boven) is het pootgoed wel gevitaliseerd, maar de grond niet, maar er is hier wel oude koemest toegevoegd. Periode 2015.

Op de foto zie je van onder naar boven:

  • 3 stronken gevitaliseerde pootaardappelen in gevitaliseerde grond.
  • 3 stronken niet gevitaliseerde aardappelen in niet gevitaliseerde grond.
  • 6 stronken gevitaliseerde pootaardappelen in niet gevitaliseerde grond, bemest met koemest.

Op de foto hierboven zie je links de opbrengst van 6 stronken gevitaliseerde Santa Bio (6990 gram) en rechts 6 stronken niet gevitaliseerde (5660 gram).

Bieten

20 st biologisch geteelde rode bietjes zijn op 13 april 2014 gepoot in 2 rijtjes van 10 st. Periode mei 2014.

De gevitaliseerde bietjes zien er mooier uit, smaken beter, hebben meer structuur, aldus de kok van cateraar Maitre Deux uit Apeldoorn.

Bij metingen uitgevoerd volgens de Electo Fysiologische Diagnostiek (Corina Bax) bleken de gevitaliseerde bietjes op alle proefpersonen onbelastend te zijn. De “normale” biologische bieten bleken wel belastend.

 

Het linker rijtje is onbehandeld en de plantjes van het rechter rijtje zijn voor het poten door de schelpkalk vitaliser gegaan.

Op 19 mei 2014 zijn de bietjes gerooid. De bovenste rij zijn de onbehandelde bieten en de onderste rij zijn de gevitaliseerde bietjes.

De 10 st. ongevitaliseerde wegen 760 gram.

De 10 st. gevitaliseerde bietjes wegen 1250 gram.

Gevitaliseerde bietjes

© 2022 Aqua Aurora | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Thumbs up